Orkiszowa tarta z grzybami

Pięknie wyglądająca, wytrawna, grzybowa tarta. Idealnie sprawdzi się jako lunchowe danie, świetna będzie jako przystawka, ciepła kolacja. Tarta smakuje również wyśmienicie na drugi dzień, odgrzana w piekarniku na śniadanie.  Połączenie grzybów, tymianku oraz pysznego śmietanowo – serowego farszu sprawi wiele przyjemności wszystkim smakoszom jak i fanom kulinarnych odkryć. 

Wydrukuj

Orkiszowa tarta z grzybami

napisała:

5,0 rating based on 2 ratings
  • V
Smaczna i oryginalna, wytrawna tarta.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:20 min.
  • Czas gotowania:40 min.
  • Ilość porcji:8
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 25 gałązek tymianku
  • 3 jajka
  • sól/pieprz
  • 250g półwytrawnego żółtego sera
  • 300g świeżych grzybów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250g śmietany 18 %
  • 200g mąki orkiszowej
  • 100g zimnego masła
Sposób przygotowania
Od 15 gałązek oddziel listki tymianku. Do listków dodaj 4 łyżki śmietany, szczyptę soli, mąkę, zimne masło, oraz 50g sera startego na tarce o grubych oczkach. Zagnieć szybko ciasto, uformuj z niego kulę. Kulę owiń folią spożywczą i włóż na godzinę do lodówki. Przygotuj smietanowo - grzybowy farsz. Grzyby oczyść, pokrój w kostkę, plus kilka do dekoracji w plastry (będą układane na farszu), podsmaż wraz z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem na gorącej patelni z odrobiną oliwy. Zdejmij z patelni, pozostaw do wystygnięcia. Do grzybów pokrojonych w kostkę i cebuli z czosnkiem dodaj pozostałą śmietanę i ser starty na tarce, sól, pieprz, jajka, listki tymianku z 10 gałązek. Wymieszaj dokładnie i delikatnie wszystkie składniki. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj je podsypując mąką. Wyłóż nim spód i boki głębokiej formy na tartę. Nakłuj ciasto widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Na podpieczony spód wylej grzybowy farsz. Na górę farszu nałóż plastry grzybów. Piecz kolejne 30 minut aż środek tarty się zetnie.



error: Zawartość jest chroniona!!