Tarta tatin z gruszkami

Bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu tarta, która zaskoczy swym wyśmienitym wyglądem. Połączenie ciasta francuskiego z owocami, przyprawami i złotym, słodkim karmelem to kompozycja idealna. Oryginalny francuski przepis wskazuje jabłka jako idealny składnik tego deseru. Warto jednak zaryzykować i przygotować go z gruszkami i cieszyć się ciekawym smakiem i aromatem. Gdy sezon jest w pełni, fanów gruszek nie brakuje. 

Wydrukuj

Tarta tatin z gruszkami

napisała:

5,0 rating based on 2 ratings
  • V
Pięknie wyglądająca tarta z karmelem i owocami.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:15 min.
  • Czas gotowania:35 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 3 twarde gruszki
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 250g cukru
  • 8 goździków
  • 1 laska wanilii
  • 50g masła
  • 1 1/2l wody
Sposób przygotowania
Gruszki obierz ze skórki, przetnij na połowy i wytnij gniazda nasienne. W garnku zagotuj wodę z 2 łyżkami cukru, goździkami i przekrojoną wzdłuż laską wanilii.  Do wrzątku włóż gruszki, zmniejsz moc grzania, woda ma lekko bulgotać i gotuj gruszki około 5 minut. Nie mogą być rozgotowane. Odcedź owoce z zalewy.  Do rondla przesyp pozostały cukier i podgrzej. Gdy cukier zacznie rozpuszczać się i przybierać złotego koloru dodaj do niego masło i ostrożnie wymieszaj. Złoty karmel przelej na spód okrągłej formy. Na karmelu ułóż gruszki, środkiem do góry. Wyjmij z lodówki ciasto, oprósz blat mąką i rozwałkuj je na kształt okręgu. Ciasto przełóż na gruszki. delikatnie dociśnij. Brzegi ciasta zawiń pod gruszki. Na środku ciasta zrób niewielkie przecięcie by mogło uciekać nim powietrze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 30 minut. Ciasto powinno mieć złoto - brązowy kolor. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika, pozostaw około 5 minut do związania się karmelu. Na ciasto nałóż talerz lub paterę do ciasta i szybkim ruchem przekręć formę do góry nogami. Delikatnie i ostrożnie zdejmij formę z ciasta. Podawaj z lodami waniliowymi

Leave a Reply