Domowy ser

Domowego, pysznego sera prostszego w wykonaniu nie ma. Wystarczy tylko mleko, szczypta soli oraz sok z cytryny. Dodatkowo odrobina cierpliwości by odczekać, aż ser przybierze idealną konsystencję. Świetny do kanapek, wyśmienity jako dodatek do warzyw, wędlin. Zaskakujący towarzysz owsianek, naleśników oraz kompan miodu oraz owoców. Jego wielorakie zastosowanie sprawi, że można użyć go zarówno do śniadania, szybkiego lunchu, pysznego obiadu lub małej przekąski i zdrowej kolacji. 

Wydrukuj

Domowy ser

napisała:

5,0 rating based on 1 rating
  • V
  • GF
Domowy, łatwy w wykonaniu ser.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:20 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 1 litr tłustego, niepasteryzowanego mleka - minimum 3 % tłuszczu
  • sok z 3 cytryn
  • szczypta soli
Sposób przygotowania
Mleko przelej do rondla i pogrzej. Gdy zacznie unosić się do góry szybko zdejmij z ognia. Do mleka cienką stróżką dolej sok z cytryny, stale mieszając. Dopraw szczyptą soli. Mleko zacznie się rozwarstwiać na ser i serwatkę. Na drobnym sitku ułóż gazę i wylej delikatnie mleko. Powstały ser owiń delikatnie gazą i opłucz go pod bieżącą wodą a następnie przełóż do miseczki. Na górę nałóż obciążający go przedmiot tak by ser był stale dociążony. Im cięższy przedmiot tym konsystencja sera będzie bardziej zwarta. Konstrukcję pozostaw na minimum 3 godziny. Ser przechowuj w lodówce do maksymalnie 3 dni.

Privacy Preference Center

Necessary

Advertising

Analytics

Other

error: Zawartość jest chroniona!!