Malinowe tiramisu

Nie istnieje na świecie osoba, która nie delektowała się tym pysznym, włoskim specjałem. Krem mascarpone, biszkopty oraz kawa – idealne połączenie. Wersja z malinową nalewką zastępuję klasyczną w którym występuje likier amaretto. Dodatek świeżych owoców sprawia, że tiramisu jest bardzo orzeźwiające. Warstwy kremu z kakao i biszkoptami oraz wiórki z czekolady sprawiają, że ciasto prezentuje się wyśmienicie. 

Wydrukuj

Malinowe tiramisu

napisała:

5,0 rating based on 1 rating
  • V
Klasyczny włoski deser z odrobiną malinowego szaleństwa.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:30 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 500g sera mascarpone
  • 250ml zimnej, czarnej i mocnej kawy
  • 100ml nalewki malinowej
  • 5 jajek
  • 100g malin
  • 50g cukru trzcinowego
  • kakao
  • około 400g podłużnych biszkoptów
  • 1/4 tabliczki ulubionej czekolady
Sposób przygotowania
Formę do ciasta oprósz kakao. Od żółtek oddziel białka. Żółtka utrzyj mikserem z cukrem tak by był niewyczuwalny. Wciąż miksując partiami dodawaj do nich ser mascarpone. Kawę połącz z malinową nalewką. Białka ubij na sztywną pianę a następnie dodaj ją do masy mascarpone i delikatnie wymieszaj. Biszkopty maczaj w kawie z nalewką. Nie powinny w płynie znajdować się za długo, nie mogą być zbyt miękkie. W formie warstwami układaj namoczone biszkopty i mascarpone oprószone kakao. Ostatnią warstwę kakao posyp startą na tarce o dużych oczkach czekoladą. Ciasto wstaw do lodówki na minimum 8h. Tiramisu podawaj udekorowane malinami.

Leave a Reply