Malinówka – nalewka z malin

Maliny bogate są w witaminy B, C oraz E, posiadają wiele substancji mineralnych takich jak potas, żelazo, wapń, magnez. Maliny łagodzą bóle menstruacyjne, obniżają gorączkę oraz usprawniają system nerwowy. Są soczyste, słodkie, smaczne – idealne do deserów, dań mięsnych, nalewek.

Wydrukuj

Malinówka – nalewka z malin

napisała:

0,0 rating
  • V
  • VG
  • GF
  • DF
Cudownie pachnąca, o intensywnej barwie nalewka przywołująca wspomnienie słonecznego lata.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas gotowania:30 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 1 kg dojrzałych malin
  • 1 litr spirytusu nalewkowego
  • około 300gr cukru
Sposób przygotowania
Maliny przebierz, jedynie stu procentowo zdrowe owoce nadając się do przetwarzania. Szybko opłucz pod bieżącą wodą, osusz. Przesyp do dużego słoja, zasyp cukrem, dodaj spirytus. W zależności od upodobań oraz słodkości owoców zwiększ lub zmniejsz ilość cukru. Wymieszaj delikatnie do momentu aż cukier się rozpuści. Słój szczelnie zamknij i odstaw w ciepłe, ciemne miejsce na około 4 tygodnie. Co kilka dni przemieszaj nalewkę. Następnie za pomocą sitka odcedź maliny, przefiltruj nalewkę przez filtry do kawy lub drobną gazę i przelej do butelek.

error: Zawartość jest chroniona!!