Makaron gryczany z podgrzybkami

To idealne uczucie, gdy można własnoręcznie nazbierać grzyby. Iść do lasu, podczas relaksu i spaceru nazbierać produkty, które świetnie sprawdzą się w wielu daniach. Makaron w sosie śmietanowym z cebulą i chrupiącymi podgrzybkami jest idealną prepozycją dla wszystkich grzybowych smakoszy. Danie pięknie wygląda i świetnie smakuje. 

Wydrukuj

Makaron gryczany z podgrzybkami

napisała:

5,0 rating based on 2 ratings
  • V
  • GF
Pachnące lasem idealne lunchowe danie.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:20 min.
  • Czas gotowania:10 min.
  • Ilość porcji:2
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 300g makaronu gryczanego
  • 200g podgrzybków
  • sól/pieprz
  • 200g śmietany 18%
  • 100g masła
  • 1 biała cebula
  • liście selera bądź pietruszki
Sposób przygotowania
Makaron ugotuj w osolonej wodzie al dente. Grzyby oczyść, potnij w plastry i podsmaż na maśle. Na patelnię dodawaj grzyby partiami, powinny się smażyć a nie gotować. Każdą porcję dopraw. Gdy pierwsza porcja będzie usmażona, zdejmij ją z patelni i przełóż na ręcznik papierowy, na patelnię nałóż kolejną porcję.  Cebulę podsmaż na patelni po grzybach, dołóż do niej odcedzony makaron, dodaj śmietanę. Wymieszaj składniki, dodaj grzyby i ponownie przemieszaj. Sprawdź smak i wedle potrzeby dopraw. Podawaj posypane liśćmi selera lub pietruszki.

Privacy Preference Center

Necessary

Advertising

Analytics

Other

error: Zawartość jest chroniona!!