Faszerowane kwiaty dyni

Faszerowane kwiaty dyni to danie, które z pewnością zaskoczy wszystkich gości. Jest wykwintną i przepięknie wyglądająca przystawką, która w swych delikatnych płatkach kryje serowy farsz. Dodatek czosnku i oliwek dopełni  smak dodając mu śródziemnomorskiego akcentu. Faszerowane kwiaty dyni są idealne w formie eleganckiej przystawki jednak świetnie sprawdzą się też jako dodatek do dania głównego. Niestety sezon na kwiaty dyni jest bardzo krótki dlatego warto pokusić się o przygotowanie ich gdy tylko są dostępne. 

Wydrukuj

Faszerowane kwiaty dyni

napisała:

5,0 rating based on 2 ratings
  • V
Wykwintna i pięknie wyglądająca przystawka.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:20 min.
  • Czas gotowania:5 min.
  • Ilość porcji:2
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 10 kwiatów dyni
  • 10 oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • sól/pieprz
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej
  • 1/4 szklanki mleka
  • 100g sera feta
Sposób przygotowania
Ze środka każdego kwiatu wyrwij delikatnie - tak by nie uszkodzić płatków - pręciki. Mąkę przesiej, dodaj do niego mleko, jajko, dopraw solą i pieprzem. Odstaw na 15 minut. Ciasto powinno być zwarte, jednak niezbyt gęste i niezbyt rzadkie. Oliwki wypestkuj i pokrój w drobną kostkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Ser dopraw pieprzem, dodaj do niego oliwki i czosnek,  dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Rozgrzej olej na patelni. Odchyl delikatnie płatki kwiatów i faszeruj je serem. Następnie zwiń górną część kwiatów i trzymając za ich czubki maczaj z każdej strony w cieście. Odczekaj chwilę aż nadmiar ciasta spłynie z kwiata i przełóż go na patelnię. Smaż do uzyskania złotego koloru, następnie łyżką cedzakową wyjmij z patelni i przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym by odsączyć nadmiar tłuszczu.

Leave a Reply