Konfitura z owoców czarnego bzu

Czarny bez – zarówno jego kwiaty jak i owoce był używany przez nasze mamy i babcie a teraz ponownie wraca do łask. Babcie wiedziały co robią ponieważ owoce czarnego bzu zawierają witaminę H, C oraz witaminy z grupy B. Bogate są w sód, karoten, potas itp. Dodatkowo pomagają w chorobach układu oddechowego, są pomocne w walce z przeziębieniem. Konfitura z owoców czarnego bzu z pewnością jest interesującą propozycją. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do naleśników, gofrów, omletów na słodko, jako wypełnienie rogalików i pierniczków. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do serów oraz do wędlin i mięs. 

Wydrukuj

Konfitura z owoców czarnego bzu

napisała:

5,0 rating based on 2 ratings
  • V
  • VG
  • GF
  • DF
Zaskakująca słodko-kwaśna konfitura.
  • Czas przygotowania:30 min.
  • Czas gotowania:45 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • około 1 kg owoców czarnego bzu
  • 300g cukru
  • 5 dużych jabłek
Sposób przygotowania
Owoce czarnego bzu oderwij od łodyżek i umyj. Przełóż do garnka z grubym dnem, podlej odrobiną wody, dosyp cukier i gotuj aż połowa soku odparuje. Jabłka obierz, pokrój na małe części. Przełóż do garnka z grubym dnem, podlej odrobiną wody i mieszając co jakiś czas gotuj aż zaczną się rozpadać. Gdy jabłka będą miały konsystencję dżemu dodaj do nich owoce czarnego bzu. Wymieszaj by składniki dobrze się połączyły i zagotuj. Gorącą konfiturę przełóż do wyparzonych, suchych słoików, szczelnie zakręć i postaw do góry dnem. Po wystudzeniu przenieś w suche, chłodne miejsce.

Leave a Reply