Czarny bez – zarówno jego kwiaty jak i owoce był używany przez nasze mamy i babcie a teraz ponownie wraca do łask. Babcie wiedziały co robią ponieważ owoce czarnego bzu zawierają witaminę H, C oraz witaminy z grupy B. Bogate są w sód, karoten, potas itp. Dodatkowo pomagają w chorobach układu oddechowego, są pomocne w walce z przeziębieniem. Konfitura z owoców czarnego bzu z pewnością jest interesującą propozycją. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do naleśników, gofrów, omletów na słodko, jako wypełnienie rogalików i pierniczków. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do serów oraz do wędlin i mięs.
Wydrukuj
Konfitura z owoców czarnego bzu
- V
- VG
- GF
- DF
Zaskakująca słodko-kwaśna konfitura.
Składniki
- około 1 kg owoców czarnego bzu
- 300g cukru
- 5 dużych jabłek