Sezon na jagody trwa bardzo krótko, dlatego trzeba korzystać z tych pysznych, wyjątkowych leśnych owoców jak najczęściej. Są wybitne w daniach słodki, wytrawnych jak i jako surowa, pyszna przekąska. Idealnie sprawdzą się w drożdżowych, pachnących wanilią bułeczkach. Sprawią, że ich wnętrze będzie pachniało promieniami słońca, ciepłem lata i lasem.
Wydrukuj
Jagodzianki
- V
Pachnące latem, aromatyczne drożdżowe jagodzianki.
Składniki
- Rozczyn:
- 25g świeżych drożdży
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 50ml letniego mleka
- Drożdżówki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 40g masła
- 3 żółtka plus 1 jajko
- odrobina soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru brązowego
- 200ml letniego mleka
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- Dodatkowo:
- jagody
- żółtko do smarowania bułeczek
- sezam/cukier brązowy do posypania bułeczek
- mąka ryżowa do podsypywania przy nadziewaniu
- 1 łyżka oliwy
Sposób przygotowania
Przygotuj rozczyn. Pogrzej mleko, przelej do wysokiego naczynia, dodaj pokruszone drożdże, cukier i mąkę. Dokładnie wymieszaj i pozostaw pod ściereczką kuchenna na 15 min. Rozczyn będzie rósł, zwróć uwagę by nie wykipiał. W międzyczasie przesiej do dużej miski mąkę, proszek do pieczenia. Podgrzej mleko, dodaj do niego cukier, ekstrakt, oraz masło, wymieszaj aż się składniki dokładnie rozpuszczą. Do mąki wlej rozczyn, jajka i wymieszaj ciasto, następnie dolej letnią mieszankę z mleka, masła i cukru. Składniki połącz i zagnieć dłońmi. Ugniataj aż wszystko będzie jednolitą masą. W razie konieczności, gdy ciasto będzie za bardzo przyklejać się do rąk dodaj odrobinę mąki ryżowej. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne jednak nie lejące się i zbyt kleiste. Uformuj z niego kulę i wyjmij z miski. Miskę posmaruj oliwą, umieść w nim ciasto i przykryj ściereczką kuchenną. Odstaw je na godzinę w ciepłe miejsce. Blat lub stolnicę posyp mąką, wyjmij na nie ciasto i podziel na równej części - kule. Jagody posyp łyżką mąki ryżowej. Każdą kulę za pomocą dłoni rozgnieć na płaski placek, na środek nałóż jak najwięcej jagód i sklej brzegi. Turlaj w dłoniach bułeczkę by miała równy kształt. Odstawiaj bułeczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostaw między nimi około 4cm odległości. Bułeczki przykryj ponownie ściereczką i pozostaw na kolejną godzinę do wyrośnięcia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Bułeczki posmaruj rozmąconym żółtkiem i posyp sezamem lub cukrem lub pozostaw bez posypki. Możesz również przygotować kruszonkę jak w przepisie na ciasto drożdżowe. Piecz przez 20 - 25 minut do uzyskania złotego koloru.