Naleśniki z mąki ryżowej

Klasyczne naleśniki są zawsze idealną propozycją na śniadanie. Przyrządzone z mąki ryżowej oraz z mlekiem bez laktozy poza walorami smakowymi będą jeszcze bezpieczne dla wszystkich, którzy ze swojej diety wykluczają gluten oraz laktozę. Podane z ulubionymi dodatkami: suszonymi bądź świeżymi, sezonowymi owocami, konfiturą, dżemem lub marmoladą, z cukrem pudrem, cukrem trzcinowym, jogurtem naturalnym lub twarogiem z pewnością znajdą ogromne grono zwolenników. Smażone na minimalnej ilości oleju ryżowego lub oliwy będą miękkie i sycące.

Wydrukuj

Naleśniki z mąki ryżowej

napisała:

4,3 rating based on 3 ratings
  • V
  • GF
Smaczne i bardzo sycące, bezglutenowe naleśniki.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:15 min.
  • Czas gotowania:20 min.
  • Ilość porcji:12
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 2 szklanki mąki ryżowej
  • 2 szklanki mleka bez laktozy
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • 1 łyżka cukru brązowego lub ksylitolu
  • 2 jajka
  • jagody, borówki, maliny, jogurt naturalny, konfitury do wyboru
Sposób przygotowania
Mleko wlej do głębokiej miski, dodaj jajka, cukier, wodę oraz mąkę. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj na gładką jednolitą masę. Odstaw ciasto na około 30 minut pod przykryciem. Następnie smaż cienkie naleśniki na rozgrzanej patelni naleśnikowej z odrobiną oliwy, lub oleju ryżowego. Bez tłuszczu naleśniki będą pękać i łamać się. Podawaj z ulubionym jogurtem, owocami lub konfiturami. W zależności od wielkości patelni z podanych proporcji wyjdzie około 12 naleśników o średnicy 25cm.

error: Zawartość jest chroniona!!