Szaszłyki z wątróbką



W naszych głowach wciąż odnaleźć można obraz niesmacznej wątróbki, podanej z cebulą. Męczarnia dla dzieci i nastolatek. Mało apetyczny wygląd, cierpki smak – nic co mogłoby przyciągać i kusić. Szaszłyki z wątróbką są alternatywą dla znienawidzonej formy. Kolor, różnorodność struktur i smaku oraz ciekawa forma podania z pewnością zjedna sobie wszystkich, który temu zdrowemu i smacznemu produktowi dadzą kolejną szanse.

Wydrukuj

Szaszłyki z wątróbką

napisała:

5,0 rating based on 1 rating
  • GF
  • DF
Szaszłyki z wątróbką jako alternatywa dla tradycyjnej formy.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:20 min.
  • Czas gotowania:15 min.
  • Ilość porcji:2
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 2 twarde jabłka
  • 1 marchewka - u mnie fioletowa
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 12 wątróbek drobiowych
  • 1 pomarańczowa papryka
  • oliwa
  • tymianek
  • rozmaryn
  • sól/pieprz
  • 4 patyczki do szaszłyków
  • cebulka perłowa marynowana kilka sztuk
Sposób przygotowania
Patyczki do szaszłyków mocz w miseczce z zimną wodą minimum 2 godziny. Wątróbkę oczyść z żyłek, umyj i osusz. Paprykę pokrój na mniejsze cząstki, jabłka na ćwiartki, marchewkę na grubsze plastry, pomidorki będą potrzebne w całości. Oliwę wymieszaj z pieprzem i rozmarynem. Polej nią warzywa, owoce, wątróbkę i dobrze wymieszaj. Na patyczki delikatnie nadziewaj warzywa, owoce i wątróbkę. Piecz w piekarniku na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez około 15 minut w temperaturze 200stopni. Przed podaniem posyp świeżym tymiankiem, dosyp perłowa cebulką i dopraw solą.

Leave a Reply