Wegetariańskie gołąbki z kaszą kuskus

Kuchnia naszej babci i mamy czyli tradycyjny schabowy, mielony, gołąbki, ziemniaki z mizerią, buraczkami lub zasmażaną kapustą i marchewką z groszkiem. Dania pyszne i przez wszystkich doskonale znane jednak są to dania ciężkie i źle wpływające na wygląd. Wegetariańskie, fit gołąbki przygotowane z kapusty włoskiej, kaszy kuskus i warzyw są odchudzoną wersją znanych, polskich gołąbków. Bogate w witaminy i składniki odżywcze są świetnym obiadowym daniem, którego dodatkowym plusem jest możliwość zamrożenia na później.

Wydrukuj

Wegetariańskie gołąbki z kaszą kuskus

napisała:

0,0 rating
  • V
  • VG
  • GF
  • DF
Nowa, wegetariańska wersja, tradycyjnego dania jakim są gołąbki.
  • Poziom trudności:Średni
  • Czas przygotowania:45 min.
  • Czas gotowania:30 min.
  • Czy można zamrażać?:Tak
Składniki
  • 250g kaszy kuskus
  • 1 średnia główka kapusty włoskiej
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula czerwona
  • 2 gałązki tymianku
  • 1 mała bulwa selera
  • 250g pieczarek
  • 1 papryczka chilli
  • 2 łyżeczki pasty chilli (alternatywnie)
  • sól/pieprz
  • kilka gałązek bazylii
  • 1 puszka pulpy pomidorowej
Sposób przygotowania
W dużym garnku zagotuj wodę, osól ją. Delikatnie odrywaj liście z kapusty. Za pomocą płaskiego noża odetnij najbardziej zgrubiałe części liścia, nie uszkadzając jego struktury. Do wody dodawaj partiami liście, gotując je około 3 minuty, następnie za pomocą łyżki cedzakowe wyjmuj je z garnka i rozłóż na desce, pozostaw do wystygnięcia. Kaszę kuskus przełóż do garnka, dodaj pół łyżeczki soli, tymianek, zalej gorącą woda tak by było jej około 0,5 cm nad kaszą, wymieszaj i zamknij szczelnie pokrywką. Odstaw aż napęcznieje. Marchewkę, cebulę, pietruszkę i selera obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pieczarki i papryczkę chilli opłucz, osusz i posiekaj na drobną kostkę. Na głębokiej patelni podgrzej oliwę, dodaj pieczarki i podsmaż na złoty kolor. Do pieczarek dodaj warzywa, dopraw i podsmażaj aż zmiękną. Gdy będą miękkie zdejmij z ognia i dosyp napęczniałą kaszę. Dodaj pastę chilli wymieszaj wszystkie składniki, dopraw jeśli potrzeba.  W zależności od wielkości liścia nakładaj na brzeg około łyżki farszu a następnie zawiń dolną krawędź, następnie boczne i zawijaj liść w górę. Spód naczynia do zapiekania wysmaruj masłem, ściśle ułóż gołąbki i zalej pulpą pomidorową. Zamknij pokrywą i zapiekaj około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. Podawaj z ulubionym sosem: pomidorowym, jogurtowym lub czosnkowym i świeżą bazylią.

error: Zawartość jest chroniona!!