Puszysty omlet z truskawkami

Pierwsze omlety pojawiły się jako śniadaniowe przysmaki w starożytnym Rzymie. Jednak dopiero specjaliści kuchni francuskiej wynieśli je na wyżyny i przyczynili się do ich śniadaniowej popularności. Puszysta, biszkoptowa lub galaretowa konsystencja, wytrawność lub słodkość smaku, ulubione dodatki zarówno owocowe jak i warzywne, rybne lub mięsne. Wszystko to sprawia, że każdy w omlecie może się bezgranicznie zakochać. Puszysty omlet podany z pachnącymi, słodkimi, dojrzewającymi w słońcu truskawkami będzie idealną propozycją na wiosenno-letnie smaczne poranki.

Wydrukuj

Puszysty omlet z truskawkami

napisała:

5,0 rating based on 1 rating
  • V
Puszysty omlet podany z sezonowymi owocami.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:10 min.
  • Czas gotowania:8 min.
  • Ilość porcji:1
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 1/2 łyżki cukru
  • garść truskawek
  • 1 łyżeczka masła
  • kilka listków świeżej mięty
  • cukier puder
  • alternatywnie jogurt naturalny
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
Sposób przygotowania
Truskawki opłucz pod bieżącą wodą i pozostaw do wyschnięcia. Białka oddziel od żółtek a następnie ubij na puszystą pianę dodając stopniowo cukier. Gdy piana będzie sztywna dodaj mąkę, żółtka oraz sok z cytryny. Wymieszaj delikatnie wszystkie składniki na jednolitą masę. Smaż omlet na rozgrzanej patelni posmarowanej masłem. Smaż na małym ogniu do momentu uzyskania złotego koloru. Truskawki pokrój na plasterki i rozłóż na omlecie. Posyp cukrem pudrem. Podawaj z liskami świeżej mięty. Możesz również serwować polane jogurtem naturalnym.




Leave a Reply