Pierwsze omlety pojawiły się jako śniadaniowe przysmaki w starożytnym Rzymie. Jednak dopiero specjaliści kuchni francuskiej wynieśli je na wyżyny i przyczynili się do ich śniadaniowej popularności. Puszysta, biszkoptowa lub galaretowa konsystencja, wytrawność lub słodkość smaku, ulubione dodatki zarówno owocowe jak i warzywne, rybne lub mięsne. Wszystko to sprawia, że każdy w omlecie może się bezgranicznie zakochać. Puszysty omlet podany z pachnącymi, słodkimi, dojrzewającymi w słońcu truskawkami będzie idealną propozycją na wiosenno-letnie smaczne poranki.
Wydrukuj
Puszysty omlet z truskawkami
- V
Puszysty omlet podany z sezonowymi owocami.
Składniki
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki
- 1/2 łyżki cukru
- garść truskawek
- 1 łyżeczka masła
- kilka listków świeżej mięty
- cukier puder
- alternatywnie jogurt naturalny
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Sposób przygotowania
Truskawki opłucz pod bieżącą wodą i pozostaw do wyschnięcia. Białka oddziel od żółtek a następnie ubij na puszystą pianę dodając stopniowo cukier. Gdy piana będzie sztywna dodaj mąkę, żółtka oraz sok z cytryny. Wymieszaj delikatnie wszystkie składniki na jednolitą masę. Smaż omlet na rozgrzanej patelni posmarowanej masłem. Smaż na małym ogniu do momentu uzyskania złotego koloru. Truskawki pokrój na plasterki i rozłóż na omlecie. Posyp cukrem pudrem. Podawaj z liskami świeżej mięty. Możesz również serwować polane jogurtem naturalnym.