Mieszkamy w kraju w którym niektóre dobra natury występują jedynie w określonym czasie. Dlatego gdy tylko się pojawiają trzeba korzystać z nich jak najczęściej. Chrupiące zielone szparagi mają bardzo mało kalorii a dodatkowo bogate są w kwas foliowy, fosfor, wapń, witaminę C, potas i wiele wiele innych. Połączenie ich z lekkostrawną cukinią i ostrą papryczką chilli sprawi, że tarta będzie wyśmienita.
Wydrukuj
Pietruszkowa tarta z cukinią i szparagami
- V
Sezonowa tarta z chrupiącymi szparagami i pyszną cukinią.
Składniki
- 1 mała twarda cukinia
- 6 zielonych szparagów
- 1 ostra papryczka chilli
- sól/pieprz
- pęczek natki pietruszki
- 270g mąki pszennej
- 150g zimnego masła
- 3 jajko
- 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 200ml śmietany 18%