Pietruszkowa tarta z cukinią i szparagami

Mieszkamy w kraju w którym niektóre dobra natury występują jedynie w określonym czasie. Dlatego gdy tylko się pojawiają trzeba korzystać z nich jak najczęściej. Chrupiące zielone szparagi mają bardzo mało kalorii a dodatkowo bogate są w kwas foliowy, fosfor, wapń, witaminę C, potas i wiele wiele innych. Połączenie ich z lekkostrawną cukinią i ostrą papryczką chilli sprawi, że tarta będzie wyśmienita. 

Wydrukuj

Pietruszkowa tarta z cukinią i szparagami

napisała:

5,0 rating based on 1 rating
  • V
Sezonowa tarta z chrupiącymi szparagami i pyszną cukinią.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:20 min.
  • Czas gotowania:40 min.
  • Ilość porcji:4
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 1 mała twarda cukinia
  • 6 zielonych szparagów
  • 1 ostra papryczka chilli
  • sól/pieprz
  • pęczek natki pietruszki
  • 270g mąki pszennej
  • 150g zimnego masła
  • 3 jajko
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 200ml śmietany 18%
Sposób przygotowania
Mąkę przesiej do miski, dodaj rozdrobnione masło, szybko połącz dłońmi. Dodaj żółtko, jedno jajko, szczyptę soli, posiekaną połowę pęczka natki pietruszki. Składniki szybko zagnieć w jednolitą kulę. Ciasto owiń folią spożywczą i pozostaw w lodówce przez 45 minut. Formę na tartę posmaruj odrobiną masła. Wyjmij ciasto z lodówki, szybko rozwałkuj na grubość około 5mm i nałóż na formę. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez 20 minut. Odłam twarde części szparagów, pokrój je w plasterki. Cukinie i papryczkę pokrój w kostkę. Zmiksuj śmietanę z jajkiem, kurkumą, gałką muszkatołową następnie dodaj warzywa. Dopraw solą i pieprzem, wylej na podpieczoną tartę. Wstaw do piekarnika i piecz przez kolejne 20 minut. Przed podaniem posyp pozostałą natką pietruszki.

Leave a Reply