Święta wielkanocne charakteryzują się pysznościami jakie serwuje nam polska, tradycyjna kuchnia. Jedym ze specjałów, który z pewnoscią zagości na wielkanocnych stołach jest żurek podany z białą kiełbasą oraz jajkiem ugotowanym na twardo. Idealnie kwaśny, pachnący majerankiem przygotowany na domowym zakwasie z pewnością przywołuje wspomnienia z dzieciństwa wielu z nas.
Wydrukuj
Żurek z białą kiełbasą
Tradycyjny żur przygotowany na domowym zakwasie.
Składniki
- zakwas na żurek
- 1l bulionu warzywnego
- 1/2kg białej surowej kiełbasy
- 2 cebule
- marchewka z ugotowanego bulionu
- 150g boczku
- 1/2 łyżeczki startego chrzanu
- pieprz/sól
- 200g śmietany 18%
- jajka ugotowane na twardo
- majeranek
- rzeżucha - opcjonalnie