Chłodnik z botwinki

Chłodniki są idealnymi zupami na letnie upały. Chłodzą, dobrze smakują, są bogata w witaminy. Chłodnik z botwinki zachwyca smakiem oraz intensywnym kolorem. Może być podawany z jajkiem ugotowanym na twardo lub grzankami.

Wydrukuj

Chłodnik z botwinki

napisała:

5,0 rating based on 1 rating
  • V
  • GF
idealna zupa na letnie upały.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:15 min.
  • Czas gotowania:30 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • pęczek botwiny
  • pęczek kopru
  • sok z połowy cytryny
  • woda
  • 5 rzodkiewek
  • 3 ogórki gruntowe
  • sól/pieprz
  • 1l kefiru
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • jajka
Sposób przygotowania
Botwinkę opłucz i drobno posiekaj. Przełóż do garnka i zalej wodą tak by była o 0,5 cm nad botwinką. Zagotuj i gotuj przez 5 minuty. Następnie dolej sok z cytryny i pozostaw do wystygnięcia. Koperek opłucz i posiekaj, ogórki obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Rzodkiewki umyj i również zetrzyj na tarce. Do zimnej botwinki dodaj przygotowane warzywa, wlej kefir i dopraw solą i pieprzem do smaku. Następnie włóż do lodówki na minimum godzinę do wystudzenia. Jajka ugotuj na twardo i podawaj z chłodnikiem.

Leave a Reply