Zakwas na żurek

Na naszych wielkanocnych, tradycyjnych stołach od lat królują dwie zupy: barszcz biały lub żurek. Nie sposób wybrać lepszą i częściej jedzoną. Każda ma swoich fanów i ogromnych miłośników. Zakwas na żurek jest bardzo prosty w wykonaniu. Wymaga jedynie zaopatrzenia się w kilka składników i zapas czasu. Dzięki temu powstanie aromatyczna, idealnie kwaśna baza pod pyszny wielkanocny żurek.

Wydrukuj

Zakwas na żurek

napisała:

0,0 rating
  • V
Zakwas na żurek, idealny na wielkanocne śniadanie.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 500ml letniej, przegotowanej wody
  • 10 łyżek mąki żytniej
  • 4 ząbki czosnku
  • 10 ziaren pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • skórka z kromki chleba razowego
Sposób przygotowania
Mąkę przesiej do wysokiego naczynia, zaleje wodą, dodaj pozostałe składniki. Wszystko dobrze wymieszaj i przykryj gazą. Zabezpiecz ją przed spadaniem gumką recepturką. Zakwas postaw w ciepłym, niewystawionym na słońce miejscu. Raz dziennie przemieszaj dokładnie  składniki. Zakwas będzie odpowiedni po około 4 dniach.

error: Zawartość jest chroniona!!