Żurek z białą kiełbasą

Święta wielkanocne charakteryzują się pysznościami jakie serwuje nam polska, tradycyjna kuchnia. Jedym ze specjałów, który z pewnoscią zagości na wielkanocnych stołach jest żurek podany z białą kiełbasą oraz jajkiem ugotowanym na twardo. Idealnie kwaśny, pachnący majerankiem przygotowany na domowym zakwasie z pewnością przywołuje wspomnienia z dzieciństwa wielu z nas.

Wydrukuj

Żurek z białą kiełbasą

napisała:

5,0 rating based on 1 rating
Tradycyjny żur przygotowany na domowym zakwasie.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:20 min.
  • Czas gotowania:30 min.
  • Ilość porcji:6
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • zakwas na żurek
  • 1l bulionu warzywnego
  • 1/2kg białej surowej kiełbasy
  • 2 cebule
  • marchewka z ugotowanego bulionu
  • 150g boczku
  • 1/2 łyżeczki startego chrzanu
  • pieprz/sól
  • 200g śmietany 18%
  • jajka ugotowane na twardo
  • majeranek
  • rzeżucha - opcjonalnie
Sposób przygotowania
Cebulę obierz i posiekaj w piórka. Boczek pokrój w paski natomiast marchewkę w kostkę. Bulion podgrzej, dodaj do niego białą kiełbasę. Na patelni podsmaż boczek, gdy się zrumieni przełóż go do bulionu. Na tej samej patelni podsmaż cebulę i również dodaj do zupy. Zagotuj i zmniejsz ogień. Wyjmij kiełbasę. Dodaj do zupy zakwas jednak rób to stopniowo by uzyskać idealny stopień kwaśności.  Śmietanę połącz z chrzanem, dodaj łyżkę ciepłej zupy, wymieszaj. Następnie dodaj do zupy stale mieszając. Gdy składniki się połączą dopraw do smaku oraz dodaj majeranek.  Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo, białą kiełbasą pokrojoną w plasterki oraz odrobiną świeżej rzeżuchy.

error: Zawartość jest chroniona!!