Krokiety z pieczoną dynią

Smaczne krokiety, idealne na przystawkę bądź lunch. Są świetnym rozwiązaniem na przygotowanie szybkiego oraz bardzo smacznego posiłku.  Krokiety są również przysmakiem dla wszystkich fanów ciasta naleśnikowego. Można je podawać w wersji wegetariańskiej, mięsnej.

Wydrukuj

Krokiety z pieczoną dynią

napisała:

0,0 rating
  • V
Połączenie aromatycznej dyni z puszystym naleśnikiem jest zawsze idealnym połączeniem.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:30 min.
  • Czas gotowania:30 min.
  • Ilość porcji:4
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 3 jajka
  • 1 ½ szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki
  • szczypta soli
  • 1 jajko do panierowania krokietów
  • bułka tarta do panierowania krokietów
  • oliwa do smażenia
  • sól/pieprz
  • 1/2kg obranej, oczyszczonej i pokrojonej dyni
  • oliwa
  • 1/2 łyżeczki ostroje papryki
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki czarnuszki
Sposób przygotowania
Dynię przygotuj j według przepisu. Następnie przełóż do miski, dodaj czarnuszkę, dopraw solą i pieprzem, czarnuszką i rozgnieć widelcem na gładki farsz. Mąkę przesiej, dodaj szczyptę soli, mleko i jajka. Składniki dobrze wymieszaj i usmaż naleśniki. Nałóż farsz cienką warstwą na naleśniki, zostaw około centymetrową przestrzeń przy brzegach. Pionowe brzegi naleśnika zagnij do środka a następnie od dołu zwijaj naleśniki na rulon. Każdy rulon delikatnie spłaszcz. Krokiety zamocz w rozbełtanym jajku a następnie obtocz w bułce tartej.  Smaż na złotobrązowy kolor.

Privacy Preference Center

Necessary

Advertising

Analytics

Other

error: Zawartość jest chroniona!!