Kapusta z grzybami

Pyszna, podsmażana kapusta z aromatycznymi grzybami i marchewką. Jest idealna jako farsz do wigilijnych pierogów. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięs, klusek śląskich, oraz pieczeni i gęstych sosów.

Wydrukuj

Kapusta z grzybami

napisała:

0,0 rating
  • V
  • VG
  • GF
  • DF
Pyszna, podsmażana kapusta z aromatycznymi grzybami i marchewką.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:20 min.
  • Czas gotowania:60 min.
  • Czy można zamrażać?:Tak
Składniki
  • 800g kiszonej kapusty
  • 1 marchewka
  • 2 duże białe cebula
  • 4 duże garście suszonych grzybów
  • sól/pieprz
Sposób przygotowania
Grzyby zalej wodą i odstaw na minimum 8 godzin. Po tym czasie przelej je do garnka, dodaj szczyptę soli, marchewkę i gotuj przez około 30minut na małym ogniu. Po ugotowaniu odcedź i wystudź. Marchewkę pokrój w drobną kosteczkę, grzyby posiekaj na mniejsze kawałki. Kapustę włóż do szerokiego garnka, zaleją wodą – by wystawała centymetr nad kapustą. Gotuj do miękkości. Następnie odcedź i wystudź. Wystudzoną potnij na mniejsze kawałki. Cebulę obierz, drobno posiekaj i zeszklij na maśle, następnie wystudź. Kapustę, grzyby, marchewkę i cebulę wymieszaj ze sobą, dopraw solą i pieprzem. Podawaj podsmażoną na patelni jako osobne danie lub wykorzystaj jako farsz do pierogów.

Leave a Reply