Matiasy z cebulą

Pyszna śledziowo-cebulowa sałatka. Słone śledzie i chrupka cebula idealnie sprawdzą się na sałatce, w śmietanie lub jako dodatek do ciepłych ziemniaków w mundurkach.

Wydrukuj

Matiasy z cebulą

napisała:

3,0 rating based on 2 ratings
  • V
  • GF
  • DF
Pyszna śledziowo-cebulowa sałatka.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:15 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 1 kg słonych matiasów
  • 2 cebule
  • olej rzepakowy
  • kilka liści laurowych
  • ziarenka pieprzu
  • ziarenka ziela angielskiego
Sposób przygotowania
Słone matiasy namocz w zimnej wodzie przez około 2 godzin (po godzinie wymień wodę na świeżą), następnie odsącz śledzia na ręczniku papierowym i pokrój w 2 – 3 cm paski. Cebulę pokrój w kostkę lub półplasterki. W naczyniu z pokrywką lub słoiku ułóż na przemian cebulę i śledzie. Na górę nałóż kilka ziarna pieprzu, ziarna ziela angielskiego, dodaj również liść laurowy. Na ostatniej warstwie ułóż cebulę i zalej do pełna olejem. Przykryj i odstaw w zimne miejsce lub do lodówki na minimum 8 h. 

Leave a Reply