Szakszuka z łososiem

Szakszuka czyli przysmak kuchni tunezyjskiej w oryginalnym przepisie składa się z jajek, cebuli oraz papryki i pomidorów. Dosłowne tłumaczenie słowa ,,szakszuka,, oznacza wielki bałagan.  Daje nam to możliwość modyfikowania przepisu pod osobiste kulinarne gusta.

Wydrukuj

Szakszuka z łososiem

napisała:

4,0 rating based on 2 ratings
  • V
  • GF
  • DF
Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:10 min.
  • Czas gotowania:15 min.
  • Ilość porcji:2
Składniki
  • 250g wędzonego łososia
  • 1 cebula
  • 1 mała żółta papryka
  • 1 mała czerwona papryka
  • 4 pomidorków koktajlowych
  • 3 pomidory malinowe
  • 4 jajka
  • sól/pieprz
  • kolendra
  • koperek
Sposób przygotowania
Cebulę obierz i drobno poszatkuj. Podsmaż na patelni na maśle do momentu zeszklenia. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Pomidory oczyść ze skóry, pokrój w kostkę oraz dołóż na patelnię. Wymieszaj dobrze składniki a następnie smaż około 5 minut. Przez ten czas nie wolno niczego na patelni mieszać by warzywa nie straciły konsystencji. Do warzyw wbij jajka, dopraw je a następnie pod przykryciem smaż do momentu ścięcia się białka. Na chwilę przed podaniem dodaj wędzonego łososia, posyp świeżą kolendrą i koprem.

error: Zawartość jest chroniona!!