Krem pomidorowy

Pomidory w polskiej kuchni używane są od zawsze i w każdej ilości. Robi się z nich przeciery, soki. Królują w dipach, ketchupach i sosach. Jednak najpopularniejsze zastosowanie znajdują w cudownej zupie – zupie pomidorowej. Są bardzo smaczne, orzeźwiające a swym aromatem przypominają ciepłe, słoneczne dni lata.

 

Wydrukuj

Krem pomidorowy

napisała:

0,0 rating
  • V
  • VG
  • GF
  • DF
Aromatyczny, pyszna zupa, która ogrzeje w zimne dni i przywoła uśmiech na twarzy w te cieplejsze.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:20 min.
  • Czas gotowania:30 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 6 pomidorów malinowych
  • 200ml przecieru pomidorowego
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól/pieprz
  • bazylia
Sposób przygotowania
Bulion podgrzej. Pomidory natnij na krzyż przy szypułkach oraz na czubku a następnie zamocz na około 30 sekund we wrzątku. Odcedź i zdejmij skórę. Potnij pomidory na ósemki i dołóż do bulionu. Dodaj przecier pomidorowy, obrany czosnek i dopraw solą i pieprzem. Gotuj zupę przez około 10 minut, zdejmij z ognia i za pomocą blendera zmiksuj na gładki krem. Podawaj z makaronem, ryżem lub czosnkową grzanką i świeżymi liśćmi bazylii.

Leave a Reply