Jesienne leczo

Nie ma nic lepszego niż kolorowe, pachnące i sycące, jednogarnkowe dania. Feeria barw tego dania sprawia, że z wielkim apetytem zasiadamy do jego zjedzenia. Ilość smacznych, kolorowych warzyw oraz smak wyśmienitej kiełbasy w połączeniu z przyprawami i chrupiącym pieczywem jest idealnym odzwierciedleniem złotej polskiej jesieni.

Wydrukuj

Jesienne leczo

napisała:

0,0 rating
  • GF
  • DF
Wielobarwne, aromatyczne danie które zaspokoi głód największych głodomorów.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:20 min.
  • Czas gotowania:15 min.
  • Ilość porcji:5
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 300g kiełbasy (u mnie żywiecka)
  • 100g groszku cukrowego
  • 1 cebula
  • 200g przecieru pomidorowego
  • 1 duży batat
  • 1 mała cukinia
  • 1 mała dynia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 3 pomidory malinowe
  • sól/pieprz
  • natka pietruszki
  • ulubione pieczywo
  • oliwa z oliwek
Sposób przygotowania
Warzywa obierz ze skóry i miąższu i pokrój w kostkę.  Kiełbasę obierz ze skórki i potnij w półplasterki. Na oliwie zeszklij cebulę, dodaj bataty i dynię, podsmaż przed około 5 min. Dołóż przecier pomidorowy, paprykę, cukinię, pomidory, kiełbasę, dopraw solą i pieprzem i gotuj aż warzywa zmiękną. Na chwilę przed zdjęciem z ognia dodaj groszek cukrowy. Przełóż do głębokich talerzy, posyp natką pietruszki i delikatnie oprósz świeżo zmielonym pieprzem.  Podawaj w towarzystwie dobrego pieczywa.

error: Zawartość jest chroniona!!