Papryczki faszerowane serem – antipasti

Antipasti to włoskie przystawki, które podawane są przed głównym daniem. Mają za zadaniem pobudzić kubki smakowe oraz zaostrzyć apetyt. Bogate w warzywa, przyprawy i wyśmienite aromaty potrafią zaskoczyć. Do antipasti można zaliczyć faszerowane papryczki, deski serów i wędlin, carpaccio, warzywa w cieście, bruschetty, oliwki, bakłażanowe roladki itp

Wydrukuj

Papryczki faszerowane serem – antipasti

napisała:

5,0 rating based on 1 rating
  • V
Bardzo smaczna, włoska przekąska, która zaskoczy Twoich gości.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:30 min.
  • Czas gotowania:15 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 800g ulubionych papryczek - chilli, pomidorowych, hajduczek itp
  • 200g sera feta
  • 200g sera sernikowego - kanapkowego
  • kilka gałązek rozmarynu
  • czosnek
  • oliwa z oliwek
  • mielony pieprz
Sposób przygotowania
W związku z intensywnością papryczki zaleca się wykonywanie czynności z nią związanych w rękawiczkach. Papryczki umyj i osusz. Odetnij szypułki i za pomocą małej łyżeczki usuń gniazda nasienne. Zagotuj wodę z octem, cukrem i solą. Do wrzątku włóż papryczki i blanszuj przez około 5 minut, następnie łyżką cedzakową przełóż do miski z zimną wodą z kostkami lodu. Pozostaw je w wodzie na około minutę, odcedź. Sery połącz, dodaj czosnek i pieprz. Każdą papryczkę faszeruj serem a następnie przełóż do suchych, wyparzonych słoików. Do każdego słoika dodaj gałązkę rozmarynu i 2 ząbki czosnku. Oliwę podgrzej, musi być ciepła jednak nie może się zagotować. Ostrożnie wypełnij nią słoiki tak by zakryła zioła i papryczki, Następnie zakręć szczelnie słoiki, pozostaw do wystygnięcia. Papryczki są gotowe do spożycia już po 2 dniach od momentu przygotowania.

Leave a Reply