Placki z cukinii z łososiem

Placki ziemniaczane są tradycją kuchni polskiej. Zna je każdy choć w różnych regionach naszego kraju przybrały inne nazwy. Ciekawą alternatywą dla nich są placki przygotowane z cukinii. Zielone, chrupiące podane z intensywnym w smaku wędzonym łososiem, delikatnym jogurtem stanowią świetną, lunchową propozycję.

Wydrukuj

Placki z cukinii z łososiem

napisała:

0,0 rating
  • V
Bardzo szybkie w przygotowaniu danie, które z pewnością można podać najbardziej wytwornym smakoszom.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:20 min.
  • Czas gotowania:15 min.
  • Ilość porcji:4
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • cukina
  • jajko
  • około 100g mąki pszennej
  • sól
  • 200g wędzonego łososia
  • 2 gałazki kopru
  • 100g jogurtu naturalnego
  • oliwa z oliwek
Sposób przygotowania
Cukinie umyj, osusz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Odstaw na 10 minut, następnie odlej nadmiar wody. Do warzywa dodaj mąkę, pieprz, jajko. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki na jednolitą masę. Na patelni rozgrzej oliwę i smaż placki do uzyskania złocistego koloru. Po usmażeniu przełóż na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar oliwy. Następnie posól, nałóż plastry łososia, odrobinę jogurtu oraz koperek.

error: Zawartość jest chroniona!!