Placek ze śliwkami

Szybkie w przygotowaniu ciasto. Niewielka ilość składników oraz prostota przygotowania i krótki czas pieczenia są kolejnymi walorami. Placek jest bardzo aromatyczny, wilgotny oraz smaczny.

Wydrukuj

Placek ze śliwkami

napisała:

0,0 rating
  • V
Łatwy w przygotowaniu placek, który zdobędzie serca najbardziej wybrednych smakoszy.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:20 min.
  • Czas gotowania:45 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 8 dużych śliwek
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100g masła
  • 1 łyżka śmietany
  • 150g cukru
  • 2 krople ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka mąki tortowej
Sposób przygotowania
Śliwki umyj, wydryluj i pokrój na mniejsze kawałki, wymieszaj z waniliowym ekstraktem. Żółtka oddziel od białek i utrzyj je razem z masłem i cukrem na gładką masę. Dodaj przesianą mąkę i proszek, dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę, delikatnie połącz z pozostałą masą.  Przelej ją następnie do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułóż śliwki i piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 50 minut. Po upieczeniu wystudź i podawaj oprószone cukrem pudrem.

Privacy Preference Center

Necessary

Advertising

Analytics

Other

error: Zawartość jest chroniona!!