Ciasto ucierane z jabłkiem

Najpopularniejszym owocem, które uwielbiane i znane jest przez wszystkich jest jabłko. Dlatego tak wiele zastosować ma ono w kuchni. Świetnie sprawdzi się w ciastach, deserach, przetworach, jajko dodatek do mięs oraz sosów.

Wydrukuj

Ciasto ucierane z jabłkiem

napisała:

0,0 rating
Szybkie w przygotowaniu ciasto. Wilgotne, aromatyczne i puszyste.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:25 min.
  • Czas gotowania:45 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 5 kwaśnych jabłek
  • około 100ml oleju
  • 250g masła w temperaturze pokojowej
  • 180g cukru
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 350g mąki pszennej tortowej
  • sok 1/2 cytryny
Sposób przygotowania
Jabłka obierz ze skórki, pokrój na ćwiartki i wytnij gniazda nasienne. Oczyszczone owoce pokrój w plasterki i wymieszaj je z sokiem z cytryny. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia oraz sodą i przesiej do miseczki. Masło utrzyj z cukrem, stopniowo dodawaj jajka. Do składników dosyp mąkę i dokładnie wymieszaj, na sam koniec dodaj olej, połącz wszystkie składniki na gładką masę. Dołóż jabłka, powoli wymieszaj by nie połamać owoców. Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piecz przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upływie czasu sprawdź patyczkiem czy jest upieczone. Wyjmij z piekarnika, wystudź i oprósz cukrem pudrem.

error: Zawartość jest chroniona!!