Składniki
-
40g świeżych drożdży
-
150g cukru
-
20g cukru wanilinowego
-
3 krople olejku waniliowego
-
250ml mleka
-
200g masła
-
600g mąki pszennej tortowej
-
1 jajko
-
szczypta soli
-
3 kwaśne jabłka
-
kilka kropli oleju słonecznikowego
-
kilka kropli soku z cytryny
Sposób przygotowania
Mleko podgrzej. W wysokimi naczyniu wymieszaj drożdże z łyżeczką cukru i 1/3 ciepłego mleka. Rozczyn będzie rósł dlatego zwróć uwagę na wielkość naczynia. Naczynie przykryj kuchenną ściereczką i odstaw na 15 minut w ciemne, ciepłe miejsce. Do pozostałego ciepłego mleka dodaj cukier wanilinowy, olejek waniliowy, 100g cukru oraz 100g masła. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj by się rozpuściły i pozostaw do wystygnięcia. 500g mąki przesiej do wysokiej, szerokiej plastikowej miski, dodaj wyrośnięty rozczyn, sól oraz jajko. Składniki wymieszaj a następnie dolej pozostałe mleko z masłem i cukrami. Przez 15 minut wyrabiaj ciasto, powinno byś lepkie jednak odchodzące od dłoni. Z ciasta uformuj kule. Wyjmij je z miski, oprósz ją delikatnie mąką a następnie włóż z powrotem ciasto. Przykryj kuchenną ściereczką i pozostaw w ciepłym, ciemnym miejscu przez około 1.5h. Na środek brytfanny wlej kilka kropli oleju a następnie za pomocą silikonowego pędzla rozprowadź go dokładnie po dnie i bokach naczynia. Wyrośnięte ciasto wyrabiaj przez kilka minut. Przełóż do brytfanny, rozciągnij na równą warstwę i pozostaw na kolejną godzinę pod przykryciem. W tym czasie umyj jabłka, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, skrop je sokiem z cytryny i wymieszaj. Gdy ciasto będzie wyrośnięte przygotuj kruszonkę. Masło połącz z pozostałym cukrem i mąką a następnie posiekaj nożem. Przez krótką chwilę wyrabiaj ciasto dłońmi. Jabłka odciśnij z nadmiaru soku i rozłóż równą warstwą na cieście, jabłka posyp kruszonką. Ciasto wstaw do rozgrzanego piekarnia do 200stopni na około 35 minut. Sprawdź czy ciasto jest gotowe za pomocą drewnianego patyczka. Wbij go w ciasto i wyjmij, jeśli patyczek będzie suchy ciasto jest gotowe.