Zupa dyniowa/krem z dyni

Sezonowa zupa, idealna na chłodne jesienne popołudnia. Dyniowa zupa kusi swoim kolorem. Przyprawiona solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową jest kwintesencją i harmonią smaku. Dynię na krem dyniowy możemy smażyć i gotować. Moim ulubionym sposobem przyrządzenia dyni jest jej pieczenie. Zyskuje wtedy głęboki i delikatnie słodki smak.

Wydrukuj

Zupa dyniowa/krem z dyni

napisała:

0,0 rating
  • V
  • VG
  • GF
  • DF
Sezonowa zupa, idealna na chłodne jesienne popołudnia.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:20 min.
  • Czas gotowania:20 min.
  • Ilość porcji:4
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 300g obranej, oczyszczonej i pokrojonej dyni
  • 1 cebula
  • sól/pieprz
  • centymetrowy kawałek świeżego imiru
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • sok z połowy cytryny
Sposób przygotowania
Dynię przygotuj i upiecz w piekarniku jak w tym przepisie. Cebulę obierz, pokrój w kostkę,przełóż na patelnię, dodaj obrany i starty na tarce imbir. Zeszklij. Przełóż dynię do garnka, zalej bulionem, dodaj cebulę i imbir oraz doprowadź do zagotowania. Gotuj zupę 10 minut następnie zdejmij z ognia i zmiksuj na gładki krem. Dopraw przyprawami oraz sokiem z cytryny.  

Leave a Reply