Nalewka z czarnych winogron

Intensywny kolor i aromat. Smak rekompensuje czas oczekiwania. Kolor przefiltrowanej nalewki jest tak szkarłatny i przejrzysty, że można się w niego wpatrywać godzinami. Słodycz ciemnych winogron połączona z wanilią jest idealną kompozycją.

Wydrukuj

Nalewka z czarnych winogron

napisała:

4,0 rating based on 2 ratings
  • V
  • GF
  • DF
Intensywny kolor i aromat. Smak rekompensuje czas oczekiwania.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:30 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 1 kg ciemnych winogron (koniecznie dojrzałych i nie z supermarketu)
  • 1 laska wanilii
  • 4 goździki
  • 800 ml spirytusu (u mnie nalewkowy)
  • 200 ml przegotowanej zimnej wody
  • 100 g cukru
Sposób przygotowania
Winogrona oberwij z kiści, umyj i osusz. Przełóż do wielkiego słoja a następnie rozgnieć. Dodaj wanilię oraz goździki. Zalej spirytusem i wodą. Dobrze wymieszaj i zakręć szczelnie słój. Odstaw go w ciemne miejsce na około 5 tygodni. Po tym czasie zlej z owoców płyn a winogrona zasyp cukrem i przemieszaj. Tak przygotowane odstaw na kolejne 10 dni. Po tym czasie zlej syrop i połącz go z wcześniejszym płynem i wymieszaj. Nalewkę przefiltruj przez filtr do kawy i rozlej do butelek. Odstaw na około 3 miesiące aż smak nalewki się ustabilizuje.

Leave a Reply