Tarta z dynią, cukinią i porem

Ciekawe połączenie słodkiej dyni, ostrego pora i wyśmienitego sera. Ciasto francuskie jest ciekawą formą podania warzyw. Kompozycja dyni i pora czyli jesiennych warzyw i sera stanowi bardzo smaczną i kolorową kompozycję.

Wydrukuj

Tarta z dynią, cukinią i porem

napisała:

0,0 rating
  • V
Ciekawe połączenie słodkiej dyni, ostrego pora i wyśmienitego sera.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:20 min.
  • Czas gotowania:40 min.
  • Ilość porcji:6
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 150g obranej, oczyszczonej i pokrojonej dyni
  • 150g cukinii pokrojonej w kostkę
  • ½ pora pokrojonego w krążki
  • 100g sera feta
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 łyżka masła
  • sól/pieprz
Sposób przygotowania
Dynię upiecz w piekarniku jak w tym przepisie. Rozpuść masło na patelni, podsmaż na niej pora i cukinię. Na płaską blachę wyłóż papier do pieczenia. Ciasto francuskie rozwałkuj, umieść na papierze. Brzegi ciasta zawiń do środka by utworzyć ramkę. Na ciasto ułóż upieczoną dynię, podsmażoną cukinię oraz pora. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 10 minut, po tym czasie dodaj pokruszony ser i piecz jeszcze 5 minut.

Leave a Reply