Sałatka z ziołami i fasolą szparagową

Warzyw i ziół nigdy za wiele. Podane z odpowiednim dresingiem stanowią idealną smakową kompozycję. Do sałatki można użyć ulubionych warzyw i owoców w dowolnych proporcjach.

Wydrukuj

Sałatka z ziołami i fasolą szparagową

napisała:

0,0 rating
  • V
  • GF
  • DF
Warzyw i ziół nigdy za wiele. Podane z odpowiednim dresingiem stanowią idealną smakową kompozycję.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:20 min.
  • Czas gotowania:15 min.
  • Ilość porcji:8
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • różnego rodzaju sałata
  • ½ kg zielonej fasoli szparagowej
  • 2 średniej wielkości pomidory malinowe
  • czerwona cebula
  • 1 mała papryczka chilli
  • 3 rzodkiewki
  • połowa gruszki (wybierz soczystą)
  • garść ozdobnej natki pietruszki
  • garść listków kolendry
  • garść liści pachnotki
  • garść liści lubczyku
  • garść liści czerwonego szpinaku
  • garść listków bazylii Piccolino
  • garść szczawiu
Sposób przygotowania
Pamiętaj by serwowane owoce i warzywa(w szczególności pomidory) miały temperaturę pokojową. Wtedy smakują najlepiej. Zagotuj w garnku wodę, dodaj łyżeczkę soli i łyżeczkę cukru. Do wrzącej wody dodaj umytą i obraną fasolę. Gotuj do momentu aż fasola będzie ugotowana ale wciąż chrupka. Następnie odcedź ją i zalej zimną wodą by jak najszybciej zakończyć proces gotowania. Przygotuj ulubiony dresing, np. sos winegret. Na półmisku rozłóż poszarpane liście sałaty, dołóż filetową pachnotkę i szczaw. Na liście nałóż pokrojoną w kawałki i wystudzoną fasolę. Dodaj pokrojone w cząstki pomidory i piórka cebuli. Rzodkiewkę i gruszkę pokrój w plasterki i dodaj do sałatki. Wszystko posyp świeżymi ziołami i posiekaną drobno papryczką chilli. Użyłam ziół które rosły na moim balkonie. Możesz je zastąpić tymi które najbardziej lubisz. Przed samym podaniem dopraw sałatkę solą i pieprzem i obficie polej dresingiem.

Leave a Reply