Krem z bobu z miętą

Aromatyczny i bardzo smaczny sezonowy krem. Wyczuwalna w smaku mięta idealnie dopełnia bób. Krem jest lekki, orzeźwiający oraz aromatyczny. Świetnie sprawdzi się w letnie, gorące dni.

Wydrukuj

Krem z bobu z mięta

napisała:

0,0 rating
  • V
  • DF
Aromatyczny i bardzo smaczny sezonowy krem.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:20 min.
  • Czas gotowania:20 min.
  • Ilość porcji:6
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 750g bobu
  • duża garść liści mięty
  • sól/pieprz
  • cukier
  • Dodatkowo:
  • 4 kromki chleba tostowego
  • oliwa
  • listki mięty do ozdoby
  • śmietana
Sposób przygotowania
Zagotuj w garnku 1½ litra wody. Dosyp 1½ łyżeczki soli i 1½ łyżeczki cukru. Do gotującej się wody wsyp wcześniej opłukany bób. Gotuj około 15 minut. Podczas gotowania bobu przygotuj tostowe grzanki. Potnij kromki chleba na małe kwadraciki i podsmaż na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy. Po ugotowaniu obierz bób z łupinek. Dodaj go do garnka i zalej bulionem. Doprowadź do wrzenia, dodaj umyte liście mięty. Zdejmij z ognia. Zmiksuj zupę na gładki krem i dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z kleksem śmietany i/lub grzankami i świeżym listkiem mięty.

Leave a Reply