Kartoflanka/ zupa krem z ziemniaków

Tradycyjna polska zupa w nowoczesnym wydaniu. Przez wszystkich znane i lubiane ziemniaki od zawsze były często używane w polskich kuchniach. Kartoflanka w postaci kremu z plastrami kiełbasy z pewnością zaskoczy wszystkich swym niepowtarzalnym smakiem.

Wydrukuj

Kartoflanka/ zupa krem z ziemniaków

napisała:

0,0 rating
Tradycyjna polska zupa w nowoczesnym wydaniu.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:15 min.
  • Czas gotowania:30 min.
  • Ilość porcji:4
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 6 dużych ziemniaków
  • około 2 litry bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka plastrów dobrej jakości kiełbasy
  • 2 łyżki masła
  • sól/pieprz
Sposób przygotowania
Ziemniaki i cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na patelni podsmaż na łyżce masła cebulę, dodaj obrany i pokrojony w plastry czosnek. W garnku rozpuść pozostałe masło, dodaj ziemniaki, posól. Podsmaż około 5 minut, dodaj całą zawartość patelni a następnie zalej bulionem. Dopraw pieprzem i gotuj do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Na patelni podsmaż plasterki kiełbasy. Zestaw zupę z ognia i za pomocą blendera zmiksuj zupę na gładki krem. Podawaj z plastrami kiełbasy.

error: Zawartość jest chroniona!!