Zapiekanka ziemniaczana z porem i pieczarkami w sosie beszamelowym

Bardzo smaczna, sycąca zapiekanka, będzie smakować każdemu. Ziemniaki, które w naszych domach goszczą od wielu lat można podawać  w różnych formach. Pieczone, gotowane, jako zupy, frytki i zapiekanki – zawsze smakują wyśmienicie. Połączenie ziemniaków z porem, pieczarkami i sosem beszamelowym jest idealnym zestawem.

Wydrukuj

Zapiekanka ziemniaczana z porem i pieczarkami w sosie beszamelowym

napisała:

0,0 rating
  • V
  • GF
Bardzo smaczna, sycąca zapiekana, która będzie smakować każdemu.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:20 min.
  • Czas gotowania:35 min.
  • Ilość porcji:4
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 5 ziemniaków
  • 1 por
  • 200g pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • sól/pieprz
Sposób przygotowania
Formę na zapiekankę posmaruj masłem. Ziemniaki obierz i pokrój w grubsze plastry. Wrzuć do osolonej wody. Gotuj około 8 minut – aż zaczną robić się miękkie. Odcedź. Pokrój pora w plasterki a następnie podsmaż na maśle do momentu zeszklenia. Dopraw delikatnie solą i pieprzem. Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki. W formie warstwami układaj ziemniaki, surowe pieczarki i pora. Zalej zapiekankę sosem beszamelowym, następnie wstaw na 25 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.  

Leave a Reply