Frytki z dyni

Smaczne i małokaloryczne dyniowe frytki są świetną alternatywą do standardowych frytek ziemniaczanych. Frytki mogą stanowić dodatek do głównego dania lub być same w sobie smaczną i szybką przekąską. Podane z sosem czosnkowym, ziołowym lub pasta chilli będą cudownym smakiem mijającej jesieni..

Wydrukuj

Frytki z dyni

napisała:

0,0 rating
  • V
  • VG
  • GF
  • DF
Smaczne i małokaloryczne dyniowe frytki są świetną alternatywą do standardowych frytek ziemniaczanych.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:20 min.
  • Czas gotowania:30 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • mała dynia
  • ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki czarnuszki
  • ½ łyżeczki oliwy
Sposób przygotowania
Dynię obierz ze skóry, oczyść z miąższu i pestek. Pokrój w słupki przypominające frytki. Umieść je w misce, polej oliwą i posyp przyprawami. Dokładanie wymieszaj. Rozłóż frytki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20/30 minut. W połowie czasu przerzuć frytki na drugą stronę. Podawaj z sosem czosnkowym lub pastą chilli.

error: Zawartość jest chroniona!!