Sos cytrynowy

Sos idealny do deserów, dań rybnych i sałatek.  Żółty kolor, kwaśno-słodki smak i idealna konsystencja sprawiają że znajduje zastosowanie w wielu potrawach.

Wydrukuj

Sos cytrynowy

napisała:

0,0 rating
  • V
  • GF
  • DF
Sos idealny do deserów, dań rybnych i sałatek.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:15 min.
  • Czas gotowania:10 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 2 duże cytryny
  • 4 żółtka
  • 150g cukru pudru
  • 180ml wody
  • woda do uzyskania pary
Sposób przygotowania
Cytryny umyj, otrzyj ze skórki i wyciśnij sok. Połowę cukru zagotuj z wodą, dodaj sok cytrynowy i wystudź. W metalowej miseczce utrzyj żółtka z cukrem na jasny krem. Dodaj skórkę z cytryny i wymieszaj. W garnku zagotuj wodę, umieść nad nią miskę z jajecznym kremem. Woda nie może dotykać miski. Ciągle mieszając dolewaj wcześniej przygotowany syrop. Mieszaj do momentu aż sos zgęstnieje.

Leave a Reply