Nalewka z jasnych winogron

Piękny, słoneczny kolor. Smak i aromat przypominający lato.  Dojrzewające w promieniach słońca winogronowe owoce połączone z cynamonem i goździkami są podstawą nalewki, która swoim smakiem rekompensuje czas oczekiwania na nią.

Wydrukuj

Nalewka z jasnych winogron

napisała:

5,0 rating based on 1 rating
  • V
  • GF
  • DF
Piękny, słoneczny kolor. Smak i aromat przypominający lato.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:30 min.
  • Czas gotowania:10 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 1 kg jasnych winogron (koniecznie dojrzałych i nie z supermarketu)
  • 2 kawałki kory cynamonu
  • 800 ml spirytusu ( u mnie nalewkowy)
  • kilka goździków
  • 200 g cukru
Sposób przygotowania
Winogrona oberwij z kiści, umyj i osusz. Włóż do garnka i podgrzej na niedużym ogniu przez około 10 minut cały czas mieszając. Gorące winogrona przetrzyj przez sito. Pulpę przełóż do dużego słoja, dodaj cynamon, goździki i cukier. Składniki zalej spirytusem, dokładnie wymieszaj i zakręć szczelnie słój. Ustaw go w ciemnym miejscu i pozostaw na 4 tygodnie. Po upływie wymaganego czasu przefiltruj nalewkę przez filtr do kawy i rozlej do butelek. Odstaw na około 3 miesiące aż smak nalewki się ustabilizuje.

Leave a Reply