Zupa cebulowa

Zupa cebulowa jest najpopularniejszą zupą z kuchni francuskiej.  Przyrządzona na bulionie wołowym, z długo smażoną cebulą, chrupką grzanką oraz roztopionym, ciągnącym się serem. Idealna na wykwintną kolację lub powolny obiad.

Wydrukuj

Zupa cebulowa

napisała:

5,0 rating based on 1 rating
Zupa cebulowa jest najpopularniejszą zupą z kuchni francuskiej.
  • Poziom trudności:Średni
  • Czas przygotowania:30 min.
  • Czas gotowania:70 min.
  • Ilość porcji:6
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 1 kg cebuli
  • 1 l bulionu wołowego
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 150 g tartego sera gruyere
  • bagietka
  • 4 ząbki czosnku
Sposób przygotowania
Cebulę obierz i pokrój w pół plastry o grubości dwóch milimetrów. W garnku o grubym dnie rozpuść masło i dolej oliwę. Dodaj cebulę i podsmażaj ją na średnim ogniu przez około 25/35 minut, mieszając i pilnując by się nie przypaliła. Następnie dodaj wino, dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Po około 2 minutach dodaj bulion wołowy i gotuj zupę przez 30 minut. Dopraw zupę do smaku. Przygotuj czosnkowe grzanki. Bagietkę potnij na kromki i podgrzej w piekarniku aż stwardnieją i zrobią się złociste. Każdą grzankę natrzyj świeżym czosnkiem. Zupę przelej do żaroodpornych miseczek, do każdej włóż czosnkową grzankę i posyp serem i tymiankiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 8/10 minut. Wstaw na wysoką półkę by ser na zupie się stopił i przypiekł.

Leave a Reply