Mini bezy cytrynowe

Chrupiące bezy, słodki krem śmietanowy i kwaskowy sos cytrynowy stanowią idealną harmonię smaków.

Dobrze przygotowana, wypieczona i wysuszona beza będzie sprawiać przyjemność przez długie chwile.

Wydrukuj

Mini bezy cytrynowe

napisała:

0,0 rating
  • V
Chrupiące bezy, słodki krem śmietanowy i kwaskowy sos cytrynowy stanowią idealną harmonię smaków.
  • Poziom trudności:Średni
  • Czas przygotowania:30 min.
  • Czas gotowania:70 min.
  • Ilość porcji:6
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 2 białka
  • ½ łyżeczki octu winnego, białego
  • ½ łyżeczki mąki kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
  • skórka z 1 cytryny
  • 110g cukru
  • Dodatkowo:
  • 250ml śmietany 36%
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru pudru (można dodać mniej lub więcej)
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzej do 120 stopni. Białka ubij,dodaj porcjami cukier, następnie mąkę, ocet i skórkę z cytryny. Ubijaj aż piana stanie się lśniąca i bardzo sztywna. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, następnie za pomocą łyżki wykładaj pianę. Powinno wyjść około 6 bezek (o średnicy około 6 cm). Wielkość bez zależy od indywidualnego upodobania. Bezy piecz przez 20 minut a następnie zmniejsz temperaturę do 100 stopni i pozostaw je jeszcze 50 minut. Śmietanę ubij, dodaj cukier waniliowy i cukier puder. Bezki podawaj z bitą śmietaną i sosem cytrynowym.

error: Zawartość jest chroniona!!