Nalewka z aronii

Intensywny kolor i głęboki smak. Nalewka idealna na zimowe wieczory.

Małe, okrągłe owoce aronii bogate są w witaminy, które mają pozytywne oddziaływanie na ludzki organizm. Posiadają przeciwutleniacze które chronią przed rakiem, bioflawonoidy pomagają w leczeniu nadciśnienia.

Wydrukuj

Nalewka z aronii

napisała:

0,0 rating
  • V
  • VG
  • GF
  • DF
Intensywny kolor i głęboki smak. Nalewka idealna na zimowe wieczory.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:30 min.
  • Czas gotowania:60 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 1 litr spirytusu 70%
  • 2 kg owoców aronii ( powinny być dojrzałe, zamrożone przez minimum 5 dni)
  • 3 litry wody
  • 1 ½kg cukru
  • 300 liści z wiśni
  • 20g kwasku cytrynowego
Sposób przygotowania
Zamrożone owoce aronii włóż do wysokiego i dużego garnka, rozgnieć. Dodaj wodę i liście z wiśni. Zagotuj składniki a następnie gotuj przez 30 minut. Odstaw sok na minimum 12 godzin. Po tym czasie przecedź sok. Pozbądź się liści i owoców. Sok podgrzej z cukrem oraz kwaskiem cytrynowym. Pozostaw do wystygnięcia.  Następnie dolej spirytus, dobrze wymieszaj, przefiltruj(np. za pomocą filtrów do kawy). Rozlej do butelek i odstawić w ciemne miejsce na minimum miesiąc. Z podanych proporcji wyjdzie około 5 litrów nalewki.

Leave a Reply