Crème brûlée jest deserem wywodzącym się z kuchni francuskiej. Jest to zapieczona śmietanka z dodatkiem wanilii oraz cukru. Wierzch deseru udekorowany jest karmelową skorupką.
Kontynuuj czytanie-
Crème brûlée
-
Tarta z cukinii z fetą i granatem
Tarta ta przyciąga wzrok swym pięknym wyglądem, jednak niekwestionowanym jej atutem jest jej smak. Świeża, soczysta cukinia w jajeczno-śmietanowym sosie z dodatkiem kurkumy, słony ser feta, lekko ostry szczypiorek oraz…
Kontynuuj czytanie -
Pizza margherita
Pizza margherita jest jedną z najpopularniejszych i najczęściej jedzonych pizz. Idealnie przygotowane ciasto, sos pomidorowy, plastry mozzarelli i włoski klasyk gotowy. Pizzę podawać można z listkami świeże bazylii oraz oliwą.
Kontynuuj czytanie -
“Nocny” chleb z siemieniem lnianym
Ten chleb jest idealny. Podczas pieczenia zapach unosi się w całym domu. Walka z samym sobą by poczekać aż chleb ostygnie i nie odkrawać kromki do spróbowania, gdy jest jeszcze…
Kontynuuj czytanie -
Papryki faszerowane mięsem i pieczarkami
Bardzo łatwe w przygotowaniu obiadowe lub lunchowe danie. Faszerować można warzywa, która aktualnie są dostępne, sezonowe. Mogą to być papryki, cukinie, kabaczki, dynie, ziemniaki, bakłażany. Farsz również może być modyfikowany…
Kontynuuj czytanie -
Karmelizowana marchewka
W kuchni polskiej marchewka występuje bardzo często. Zazwyczaj przygotowywane są z niej surówki, sałatki, ciasta. Wzbogaca się jej smakiem zupy, lecza, farsze. Idealna na słodko i wytrawnie, przetworzona jak i…
Kontynuuj czytanie -
Podpłomyki z wędzonym pstrągiem
Podpłomyki są jednymi z najstarszych polskich placków. Były szybsze w przygotowaniu niż chleb dlatego często gościły na stołach zarówno na śniadaniach jak i kolacjach czy podczas obiadu.
Kontynuuj czytanie -
Tatar ze śledzia
Wyśmienicie wyglądająca, rybna przystawka. Doskonale uzupełniające się smaki: octowy matias, delikatne jajko, kwaśne ogórki, ostra cebula, świeży szczypior i słodki burak. Danie idealne na przekąskę lub przystawkę, pobudzające apetyt na…
Kontynuuj czytanie