Pyszna, bardzo sycąca i rozgrzewająca zupa. Wegetariańska i wegańska wersja klasycznych, polskich flaczków. Konsystencja boczniaków bardzo przypomina wołowe flaczki. Nie jedna osoba da się oszukać i nie domyśli się, że…
Kontynuuj czytanie-
Flaczki z boczniaków
-
Wytrawna tarta z dynią i czerwoną cebulą
Jesień jest porą roku uwielbianą przez wszystkich kucharzy i fanów gotowania. Bogactwo jakim obdarza nas natura: grzyby, owoce i warzywa z chęcią prezentowane są na talerzach. Tarta z dynią i…
Kontynuuj czytanie -
Gofry z gravlaxem i jajkiem poche
Przygotowanie gofrów z grillowanymi szparagami, jajkiem poche, gravlaxem i sosem holenderskim jest czasochłonnym zadaniem. Złożenie dania z własnoręcznie przygotowanych produktów zajmie kilka dnia – marynowanie gravlaxa. Jednak warto skomponować te…
Kontynuuj czytanie -
Risotto ze szparagami i miętą
Samodzielnie przygotowane risotto jest daniem dla cierpliwych. Wymaga czasu, skupienia i poświęcenia mu uwagi. Dobrze przyrządzone powinno być lepkie, ciężkie, maślane. Ryż w żadnym przypadku nie może być ani zbyt…
Kontynuuj czytanie -
Crème brûlée
Crème brûlée jest deserem wywodzącym się z kuchni francuskiej. Jest to zapieczona śmietanka z dodatkiem wanilii oraz cukru. Wierzch deseru udekorowany jest karmelową skorupką.
Kontynuuj czytanie -
Chaczapuri z fetą i szpinakiem
Chaczapuri jest gruzińskim drożdżowym plackiem. W zależności od regionu występowania różni się kształtem i zawartością. Chaczapuri w kształcie łódki/łezki z serem i jajkiem jest wersją adżarską (chaczapuri adżaruli). Okrągły drożdżowy…
Kontynuuj czytanie -
Naleśniki dutch baby z truskawkami i czekoladą
Naleśniki dutch baby są alternatywa dla klasycznych, smażonych pyszności. Szybkość i łatwość ich przygotowania oraz wygoda – pieką się same w piekarniku – sprawia, że coraz częściej są przygotowywane na…
Kontynuuj czytanie -
Babka białkowa
Babka białkowa jest ciastem bardzo łatwym w przygotowaniu. Nie wymaga dużej ilości składników i nie jest czasochłonna. Jest to ciasto wilgotne, słodkie, wspaniale wyglądające na wielkanocnym stole.
Kontynuuj czytanie