Kanapkowa pasta z warzyw i tofu

Kanapkowa pasta z warzyw i tofu czyli idealna śniadaniowa propozycja.

Wydrukuj

Kanapkowa pasta z warzyw i tofu

napisała:

0,0 rating
  • V
  • GF
  • DF
Pyszna, wegetariańska, kanapkowa pasta z dyni, marchewki i tofu.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:20 min.
  • Czas gotowania:15 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 200g dyni bez skóry i miąższu
  • 200g marchwi
  • 1 łyżka miodu
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • sól/ pieprz
  • 100g naturalnego tofu
  • garść płatków migdałów
Sposób przygotowania
Dynię obierz ze skóry i oczyść z miąższu. Pokrój w średniej wielkości kostkę. Marchewkę obierz ze skórki i również pokrój. Przygotuj marynatę: miód, sok z cytryny, oliwę wymieszaj. Do marynaty dodaj marchewkę, dynię, dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Warzywa z marynatą rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz do miękkości w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Patelnię rozgrzej, wsyp do niej płatki migdałów i praż je, co chwila podrzucając, do zarumienienia. Do kielicha blendera włóż tofu, dodaj upieczone warzywa i zmiksuj składniki na jednolitą pastę. Jeśli trzeba dopraw pastę solą i pieprzem według własnego uznania. Pastę przełóż na talerz, wyrównaj łyżką jej wierzch. Polej pastę oliwą, posyp uprażonymi płatkami migdałów i świeżo mielonym pieprzem. Pastę podawaj na chlebie lub bagietce.

Leave a Reply