Pasta z bobu z burratą i pistacjami

Pasta z bobu z burratą i pistacjami jest idealnie skomponowanym daniem.

Wydrukuj

Pasta z bobu z burratą i pistacjami

napisała:

0,0 rating
  • V
Wyśmienicie wyglądają danie.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:20 min.
  • Czas gotowania:5 min.
  • Ilość porcji:2
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 500g bobu
  • 6 łyżek soku z cytryny
  • 5 łyżek lodowatej wody
  • 5 łyżek oliwy z oliwek plus oliwa do polania pasty
  • 1 ząbek czosnku
  • sól/ pieprz
  • 1 burrata (125g po odcedzeniu)
  • garść prażonych, solonych pistacji
  • kilka liści mięty -3 do pasty plus kilka do posypania dania
Sposób przygotowania
Bób dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą. Przełóż go do osolonego wrzątku i gotuj 5 minut. Następnie odcedź bób i zahartuj go w zimnej wodzie. Gdy bób lekko przestygnie zdejmij z niego łupinki. Do kielicha blendera przesyp ugotowany bób (zostaw kilka ziaren do dekoracji), dodaj lodowatą wodę, sok z cytryny, liście mięty, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę i  dopraw solą oraz pieprze. Zmiksuj składniki na jednolitą, kremową pastę. Jeśli jest taka konieczność dopraw ponowie przyprawami. Zieloną pastę z bobu przełóż na duży talerz i rozsmaruj równo po całej jego powierzani. Na pastę rozłóż pozostałe ziarna bobu, posiekaną miętę i kilka listków mięty w całości. Na środek pasty nałóż odcedzoną z zalewy burratę. Posyp wszystko posiekanymi pistacjami. Burratę ostrożnie przekrój, dopraw solą, pieprzem i polej całe danie oliwą. Podawaj z chrupiącą grzanką.
Wydrukuj

Pasta z bobu z burratą i pistacjami

napisała:

0,0 rating
  • V
Wyśmienicie wyglądają danie.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:20 min.
  • Czas gotowania:5 min.
  • Ilość porcji:2
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 500g bobu
  • 6 łyżek soku z cytryny
  • 5 łyżek lodowatej wody
  • 5 łyżek oliwy z oliwek plus oliwa do polania pasty
  • 1 ząbek czosnku
  • sól/ pieprz
  • 1 burrata (125g po odcedzeniu)
  • garść prażonych, solonych pistacji
  • kilka liści mięty -3 do pasty plus kilka do posypania dania
Sposób przygotowania
Bób dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą. Przełóż go do osolonego wrzątku i gotuj 5 minut. Następnie odcedź bób i zahartuj go w zimnej wodzie. Gdy bób lekko przestygnie zdejmij z niego łupinki. Do kielicha blendera przesyp ugotowany bób (zostaw kilka ziaren do dekoracji), dodaj lodowatą wodę, sok z cytryny, liście mięty, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę i  dopraw solą oraz pieprze. Zmiksuj składniki na jednolitą, kremową pastę. Jeśli jest taka konieczność dopraw ponowie przyprawami. Zieloną pastę z bobu przełóż na duży talerz i rozsmaruj równo po całej jego powierzani. Na pastę rozłóż pozostałe ziarna bobu, posiekaną miętę i kilka listków mięty w całości. Na środek pasty nałóż odcedzoną z zalewy burratę. Posyp wszystko posiekanymi pistacjami. Burratę ostrożnie przekrój, dopraw solą, pieprzem i polej całe danie oliwą. Podawaj z chrupiącą grzanką.

Leave a Reply