Młoda marchewka z jajkami poche i kremowym serkiem

Rozpływające się jajka poche, słodko-kwaśna młoda marchewka podana na śmietankowym serku i chrupiące grzanki.

Wydrukuj

Młoda marchewka z jajkami poche i kremowym serkiem

napisała:

0,0 rating
  • V
  • GF
Przepyszne młode marchwie w niecodziennym wydaniu.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:30 min.
  • Czas gotowania:20 min.
  • Ilość porcji:2
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 3 młode marchewki
  • 2 jajka poche (w koszulkach)
  • 130g śmietankowego, kremowego serka
  • garść orzechów włoskich - posiekanych
  • 1/4 łyżeczki płatków chili
  • kilka gałązek kopru i naci marchewki
  • oliwa
  • sok z 1/4 cytryny
  • sól/pieprz
  • Do marynaty:
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki miodu
  • sól/pieprz
Sposób przygotowania
Składniki marynaty czyli miód, oliwę, sok z cytryny, szczyptę soli i pieprzu wymieszaj. Młodą marchewkę umyj i osusz. Odetnij nać - zachowaj kilka małych, świeżych gałązek. Marchewkę przekrój na pół i ułóż na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia. Natrzyj marchewki z obu stron marynatą. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15-20 minut. Marchewki po upieczeniu powinny być al dente. Przygotuj dwa jajka poche (w koszulkach). Na dużym talerzu rozetrzyj kremowy serek a na niego nałóż upieczoną, karmelizowaną marchewkę oraz jajka poche. Posyp wszystko orzechami włoskimi, marchewkową nacią, koprem, płatkami chili. Dopraw świeżo mielonym pieprzem i solą, polej sokiem z cytryny i oliwą. Danie świetnie smakuje z dodatkiem grzanek.

Leave a Reply

Privacy Preference Center

Necessary

Advertising

Analytics

Other