Placuszki z kwiatów czarnego bzu z borówkami

Placuszki z kwiatów czarnego bzu z borówkami są idealne na śniadanie, deser, lunch i kolację.

Wydrukuj

Placuszki z kwiatów czarnego bzu z borówkami

napisała:

0,0 rating
  • V
Pyszne placuszki z kwiatów czarnego bzu z borówkami
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:20 min.
  • Czas gotowania:15 min.
  • Ilość porcji:2
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 14 baldachów kwiatów czarnego bzu
  • 160g mąki pszennej (1 szklanka)
  • 250ml mleka (1szklanka)
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia placuszków
  • borówki
Sposób przygotowania
Kwiaty czarnego bzu zbieraj z krzewów rosnących z dala od dróg i zanieczyszczeń. Baldachy czarnego bzu rozłóż na ręczniku papierowym (kwiatami do dołu. łodygą do góry) i pozostaw w tej pozycji na godzinę. W tym czasie wszystkie owady opuszczą kwiat. Mleko i jajko wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Partiami dodawaj mąkę z solą i proszkiem do pieczenia, stale mieszając aż powstanie gładkie ciasto. Na patelni na małej mocy palnika rozgrzej olej. Kwiaty bzu zanurz w cieście - trzymając za łodygę. Strząśnij namiar ciasta i ostrożnie przełóż kwiat na patelnię. Gdy brzegi placuszków lekko się zarumienią odetnij wystające z ciasta łodyżki jak najbliżej placuszka. Smaż placuszki z obu stron na złoty kolor. Usmażone przełóż na ręcznik papierowy by odsączyć z nadmiaru oleju. Placuszki przełóż na talerz. Posyp cukrem pudrem i dodaj borówki. Placuszki świetnie smakują na ciepło i zimno. Możesz podawać je również z jogurtem naturalnym, miodem i orzechami.

Leave a Reply