Tarta z czosnkiem niedźwiedzim

Tarta z czosnkiem niedźwiedzim, bakłażanem, papryką i sosem jajeczno-śmietanowym.

Wydrukuj

Tarta z czosnkiem niedźwiedzim

napisała:

0,0 rating
  • V
Wegetariańska tarta z czosnkiem niedźwiedzim.
  • Poziom trudności:Średni
  • Czas przygotowania:30 min.
  • Czas gotowania:45 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • Tarta:
  • 20g mąki ziemniaczanej
  • 250g mąki pszennej
  • 3 łyżki lodowatej wody
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 2 łyżki pesto z czosnku niedźwiedziego - można pominąć
  • Farsz:
  • 100g liści czosnku niedźwiedziego - spora garść
  • 60g parmezanu
  • 2 jajka
  • 200g śmietany 18%
  • 1 mała lub 1/2 dużej papryki czerwonej
  • 1 mały lub 1/2 dużego bakłażana
  • 1 mała papryczka chili
  • cebula
  • szczypiorek
  • olej do smażenia
  • sól/pieprz
Sposób przygotowania
Mąki przesiej do miski, dodaj do nich starte na tarce na grubych oczkach zimne masło, lodowatą wodę, pesto z czosnku niedźwiedziego, jajko, szczyptę soli i szybko wymieszaj. Ręce ochłódź w zimnej wodzie, zagnieć ciasto, uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. Parmezan zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Liście czosnku opłucz pod bieżącą wodą, osusz i pokrój w mniejsze kawałki. Bakłażana pokrój w średniej wielkości kostkę, posyp solą, wymieszaj i odstaw na 15 minut. Paprykę, cebulę i chili pokrój w kostkę. Szczypiorek posiekaj. Bakłażana przełóż na ręcznik papierowy i kolejnym ręcznikiem odciśnij sok. Na patelni rozgrzej olej, dodaj warzywa, dopraw solą i pieprzem i podsmaż je do momentu aż zrobią się al dente. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na cienki placek na posypanym mąką blacie. Ciasto przełóż do formy na tartę - u mnie o średnicy 28cm, powinno zakrywać dno i boki formy, lekko dociśnij. Nakłuj dno i boki w wielu miejscach widelcem. Na ciasto połóż papier do pieczenia. Na papier wysyp obciążniki do pieczenia tart i wstaw ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut. Jeśli nie masz specjalnych obciążników użyj np. ziaren grochu. Śmietanę połącz z jajkami oraz startym serem, wymieszaj. Masa nie musi być jednolita, mieszaj jedynie do połączenia się składników. Podpieczony spód tarty wyjmij z piekarnika, ostrożnie zbierz papier z obciążeniem i zdejmij z ciasta. Ciepłe warzywa wymieszaj z liśćmi czosnku. Rozłóż je na spodzie tarty i ostrożnie wylej na nie masę jajeczno - śmietanową. Wstaw formę do piekarnika i piecz 30 minut. Po upieczeniu wyjmij tartę i posyp ją posiekanym szczypiorkiem.

Leave a Reply