Składniki
-
Tarta:
-
20g mąki ziemniaczanej
-
250g mąki pszennej
-
3 łyżki lodowatej wody
-
1 jajko
-
szczypta soli
-
2 łyżki pesto z czosnku niedźwiedziego - można pominąć
-
Farsz:
-
100g liści czosnku niedźwiedziego - spora garść
-
60g parmezanu
-
2 jajka
-
200g śmietany 18%
-
1 mała lub 1/2 dużej papryki czerwonej
-
1 mały lub 1/2 dużego bakłażana
-
1 mała papryczka chili
-
cebula
-
szczypiorek
-
olej do smażenia
-
sól/pieprz
Sposób przygotowania
Mąki przesiej do miski, dodaj do nich starte na tarce na grubych oczkach zimne masło, lodowatą wodę,
pesto z czosnku niedźwiedziego, jajko, szczyptę soli i szybko wymieszaj. Ręce ochłódź w zimnej wodzie, zagnieć ciasto, uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. Parmezan zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Liście czosnku opłucz pod bieżącą wodą, osusz i pokrój w mniejsze kawałki. Bakłażana pokrój w średniej wielkości kostkę, posyp solą, wymieszaj i odstaw na 15 minut. Paprykę, cebulę i chili pokrój w kostkę. Szczypiorek posiekaj. Bakłażana przełóż na ręcznik papierowy i kolejnym ręcznikiem odciśnij sok. Na patelni rozgrzej olej, dodaj warzywa, dopraw solą i pieprzem i podsmaż je do momentu aż zrobią się al dente. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na cienki placek na posypanym mąką blacie. Ciasto przełóż do formy na tartę - u mnie o średnicy 28cm, powinno zakrywać dno i boki formy, lekko dociśnij. Nakłuj dno i boki w wielu miejscach widelcem. Na ciasto połóż papier do pieczenia. Na papier wysyp obciążniki do pieczenia tart i wstaw ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut. Jeśli nie masz specjalnych obciążników użyj np. ziaren grochu. Śmietanę połącz z jajkami oraz startym serem, wymieszaj. Masa nie musi być jednolita, mieszaj jedynie do połączenia się składników. Podpieczony spód tarty wyjmij z piekarnika, ostrożnie zbierz papier z obciążeniem i zdejmij z ciasta. Ciepłe warzywa wymieszaj z liśćmi czosnku. Rozłóż je na spodzie tarty i ostrożnie wylej na nie masę jajeczno - śmietanową. Wstaw formę do piekarnika i piecz 30 minut. Po upieczeniu wyjmij tartę i posyp ją posiekanym szczypiorkiem.