Grzanki z burratą i pomidorkami

Grzanki z burratą i pomidorkami koktajlowymi to idealne połączenie chrupkości pieczywa i delikatności sera.

Wydrukuj

Grzanki z burratą i pomidorkami

napisała:

0,0 rating
  • V
Czosnkowe grzanki z delikatną burratą.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:20 min.
  • Czas gotowania:5 min.
  • Ilość porcji:1
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 1 burrata
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 2 kromki chleba
  • garść rukoli
  • oliwa
  • olej rzepakowy
  • sól/pieprz
  • bazylia - alternatywnie
  • 1 ząbek czosnku
Sposób przygotowania
Umyte i osuszone pomidorki koktajlowe pokrój w ćwiartki. Z ulubionego chleba wykrój dwie, grube kromki. Kromki obficie polej oliwą a następnie podsmaż na rozgrzanej patelni z obu stron do uzyskania złotego koloru. Ciepłe grzanki natrzyj czosnkiem. Na patelni rozgrzej olej, dodaj czosnek i pokrojone pomidorki koktajlowe, posól. Smaż pomidorki przez chwilę, aż zaczną puszczać sok. Na grzanki nałóż rukolę. Burratę odcedź z zalewy, ostrożnie przekrój na pół i rociągnij na grzankach. Na burratę nałóż pomidorki, dopraw pieprzem, solą i polej powstałym podczas smażenia sosem. Dodatkowo możesz dołożyć listki świeżej bazylii.

Leave a Reply